Çatlak Topuk

Çatlak Topuk Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çatlak Topuk nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir, evde iyileşir mi gibi merak ettiğiniz tüm soruları bu makale içinde bulabilirsiniz.

Çatlak Topuk Nedir?

Topuk çatlakları veya çatlamış topuklar, topuğunuzun altındaki cilt sertleştiğinde ve kuruduğunda meydana gelir. Ayrıca cildin pul pul veya kabuklu hale geldiğini fark edebilirsiniz. Cilt çok kuruduğunda, çatlaklar oluşabilir.

Çatlak Topuk Belirtileri Nelerdir?

  • Kuru, kaşıntılı topuklar
  • Topuklarda sert cilt
  • Ayakta dururken ve yürürken ağrı
  • Kanama veya akıntı
  • Pul pul olmuş deri
  • Kırmızı, iltihaplı cilt

Bunlar aynı zamanda nasır ve ayak mantarı belirtisi de olduğundan, teşhis koymak için çok fazla acele edilmemeli ve bir Podyolog ya da Dermatoloğa muayane olunmalıdır.

Çatlak Topuk Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk çatlaklarını göz ardı etmeyin. Çoğu zaman ciddi sorunlara neden olmazlar. Ancak bu durum, komplikasyonların olmadığı ya da olmayacağı anlamına gelmez.

Topuklarınız ağrılı ve kanayacak kadar çatlamışsa, enfeksiyon kapabilirler. Bu enfeksiyonlar diyabetli veya zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler için tehlikeli olabilir. ‌

Topukları Yumuşatmak İçin Ne Yapılmalı?

Yumuşatıcılar cilde nüfuz eder ve su kaybını azaltır. Cildi pürüzsüz, yumuşak ve esnek hissettiren cilt pulları arasındaki boşlukları doldururlar. Ciltteki su kaybını azaltmaya yardımcı olurlar.

Hümektanlar dış deri tabakasına nüfuz eder, havadan su çeker ve nemi muhafaza eder. Ayrıca cildin su kapasitesini artırmaya yardımcı olurlar.

Yumuşatıcı veya nemlendirici emildikten sonra, nemi hapsetmek için yatmadan hemen önce üstlerine kalın bir tıkayıcı nemlendirici tabakası uygulanabilir. Oklüzif nemlendiriciler, cildin en dış tabakasında, nemin buharlaşmasını önleyen ince bir film tabakasıyla cildi kaplar.

Topuk derisi kalın olanlarda Keratolitik uygulandığında deri incelecek ve böylece ölü deri hücrelerinin atılması sağlanacaktır.

Topuk Çatlakları Kalıcı Olarak Nasıl Tedavi Edilir?

Ayaklarınızı günlük olarak nemlendirmek çatlamış topuklarınızı iyileştirmiyorsa, o zaman bir ayak hastalıkları uzmanı, bölgenin mekanik debridmanı yoluyla sert, kalın cildi çıkararak yardımcı olabilir. Daha sonra sorunu değerlendirebilecek ve sorunu çözmek için kişiselleştirilmiş bir tedavi planı sunabilecek ve aynı zamanda tekrarlama ihtimalini azaltmaya yardımcı olacak önleyici tedbirler önerebileceklerdir.

topuk çatlağı

Topuk Çatlaklarının Nedenleri Nelerdir?

Çatlak topuk nedenleri içinde en çok rastlanan, kuru cilt tabakası oluyor. Topuk çatlağı çoğu zaman sadece kozmetik açıdan sorun yaratır. Ancak derin çatlakları olan kişilerde ağrı ve hatta kanama olabilir.

Ayakta durduğumuzda, topuklarımızın arka kısmına basınç uygulanır. Bu basınç, özellikle kuru ciltlerde çatlaklara neden olur.

Nem eksikliği; Bu, çatlamış topukların en yaygın nedenidir. Ayaklarınızın altındaki deri genellikle kuru, pürüzlü ve çatlaktır. Bunun nedeni, topuklarınızın etrafındaki derinin nispeten daha az sayıda ter bezine sahip olmasıdır. Cildiniz özellikle kuruysa, daha az elastikiyet olduğu için, çatlamış cilt daha kolay görünür ve aşağıdaki sorunlardan herhangi biri ile daha da kötüleşebilir.

Eksiklikler; Diyetinizdeki vitamin, mineral ve çinko eksikliği, topuk sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Basınç; İşyerinde veya evde uzun süre ayakta durmak, topuklarınızdaki cildi strese sokabilir.

Yaşlanan cilt; Kalın, kuru ve pullu cilt, yaşla birlikte elastikiyetini kaybeder ve bu tür çatlakların görülme sıklığı daha yüksek olabilir.

Hastalıklar; Ayak mantarı, sedef hastalığı, egzama, tiroid hastalığı, şeker hastalığı ve diğer bazı cilt rahatsızlıkları, topuk çatlaklarının nedeni olabilir.

Obezite; Fazla kilolu olmak, topuğun altındaki yağ tabakası üzerindeki baskıyı artırabilir. Bu, yana doğru genişlemesine ve cildin esnekliğinden yoksun olması durumunda ayaklara baskı yapmasına neden olabilir. Bu da, çatlamış topuklara yol açar.

Ayakkabılar; Sandaletler veya arkası açık ayakkabılar, topuğun altındaki yağın yana doğru genişlemesine ve topuklarınızda çatlak olasılığının artmasına neden olabilir. Topuklarınızı açığa çıkaran ayakkabılar giyerken, ayaklarınıza düzenli olarak bakmak çok önemlidir.

Hijyen; Ayaklarınızı yeterince temiz tutmamak, çatlamış topukların bir başka nedeni olabilir.

Sulu ortam; Banyo gibi nemli alanlarda uzun süre ayakta durmak, kuru ve çatlamış topuklara neden olabilir.

Uygun olmayan ayakkabılar; Uygun olmayan ayakkabılar giymek çatlamış topuklara katkıda bulunabilir.

Genetik; Topuk çevresindeki çatlamış topukların genetik bir nedeni olabilir.

Topuktaki çatlaklar genellikle küçük olarak başlar ve zamanla büyüyebilir ve derinleşebilir. Bu, topuk çatlaklarınızın ağrıya ve kanamaya neden olabileceği anlamına gelir. Ağrı, genellikle oturduğunuzda ve ağırlığınızı ayağınızdan aldığınızda geçer.

Evde Çatlak Topuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topuk çatlaklarınız varsa, ayaklarınızı günde bir kez değil, en az iki kez nemlendirmelisiniz.

İçeriğinde aşağıdaki bileşenlerin bulunduğu kremleri tercih edin;

Tüm bu bileşenler ölü cildi temizlerken, aynı zamanda cildi yumuşatmaya yardımcı olur. Bu bileşenlerin bir miktar batmaya veya tahrişe neden olabileceğini unutmayın.

Her gün yatmadan önce ayaklarınızı ılık ve sabunlu suda bekletin. 15-20 dakika beklettikten sonra çıkarın ve tamamen kurulayın. Ardından, ölü deriden kurtulmanıza yardımcı olmak için bir lif kabağı ile topuklarınızı nazikçe ovalayın. Daha sonra ayaklarınıza petrol jölesi veya yağ bazlı bir krem sürün ve ardından bir çift ince çorap giyin.

Topuklar, kuru ve sert bir cilde sahiptir. Bu da, basınç uygulandığında çatlama eğilimindedir. Ayaklarınızı ıslatmak ve nemlendirmek, bu konuda yardımcı olabilir.

Aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz;

  • Bacaklarınızı 15-20 dakika ılık ve sabunlu suda tutun.
  • Sert ve kalın cildi temizlemek için; bir lif kabağı, ayak temizleyici veya Pomza Taşı kullanın.
  • Ayaklarınızı nazikçe kurulayın.
  • Etkilenen bölgeye bir topuk kremi veya kalın bir nemlendirici uygulayın.
  • Nemi hapsetmek için ayaklarınıza vazelin sürün.

Bunların yanında;

  • Bal, çatlamış topuklar için en iyi çözümdür. Araştırmalar, balın yaraları iyileştirmeye ve temizlemeye yardımcı olduğunu ve ayrıca cildi nemlendirmeye katkısı olduğunu göstermiştir.
  • Hindistan cevizi yağı; kuru cilt, egzama ve sedef hastalığı için sıklıkla tavsiye edilir. Cildinizin nemli kalmasına yardımcı olabilir. Ayak banyosundan sonra hindistancevizi yağı kullanmak, harika bir seçenek olabilir.
  • Ayaklarınızı nemlendirmek için zeytinyağı veya Shea yağı kullanın.
  • Cildiniz gün boyunca (daha çok kuru iklimlerde) yaklaşık bir litre su kaybedebilir. Bu nedenle yeterli derecede su tüketmek; kuru ve çatlamış cildi önlemenin veya yatıştırmanın bir yoludur.
  • Günde en az bir kez, belki daha fazla iyi bir nemlendirici kullanın. Nemlendirici her gün ayaklara uygulanmalıdır. Sabah bir kez ve gece yatmadan önce bir kez nemlendirin. Bu, sıvıları cildinizde tutmanıza, kaybı en aza indirmenize yardımcı olacaktır.

Ayrıca evde yapacağınız basit birkaç tarif ile, çatlak topuklardan kurtulabilirsiniz.

  • Taze bir limon alın ve dış kabuğunu rendeleyin. Üç litre suyu rendelenmiş kabuğuyla birlikte bir tavada kaynatın ve kaynayınca ocağı kapatın. Ilık bir sıcaklığa gelmesini bekleyin. Daha sonra suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve ayaklarınızı bu suda en az 15-20 dakika bekletin.
  • Bir fincanın dörtte biri kadar zeytinyağına, yedi damla çay ağacı yağı ekleyin ve iyice karıştırın. Ayaklarınızı ılık suda beklettikten sonra bu karışımla ayağınıza iyi bir masaj yapın.
  • Bir kâseye iki yemek kaşığı zerdeçal ve bir yemek kaşığı meyan kökü tozu ekleyin. Bir macun oluşturmak için her iki malzemeyi de iyice karıştırın. Ayaklarınıza bu karışım ile birkaç dakika masaj yapın ve iyice yıkayın.
  • 100 gram deniz tuzu, bir su bardağı yulaf ezmesi ve bir yemek kaşığı balı bir kapta karıştırın. Karışımı günlük olarak ayaklarınıza masaj yapmak için kullanın. Kiri ortadan kaldırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ölü cildi yumuşatır ve cildinizi pürüzsüz ve çatlaksız hale getirir.
  • İki yemek kaşığı saf Aloe Vera Jeli alın ve bir yemek kaşığı gliserin ile karıştırın. Ayaklarınızı ılık suyla yıkadıktan sonra bu karşımla masaj yapın. Cildinizde düzenli olarak kullanmak, ayaklarınızı nemli ve yumuşak tutacaktır.