Nasır Tedavisi
Nasır Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Nasırın ne olduğu ve nasıl nasır tedavisi yapılacağı konusunda Uzman Dermatologların, Podologların ve Cerrahların uyguladığı çözümleri ve nasır hakkında herkesin bilmesi gerektiği bazı konuları web sitemizde bulabilirsiniz.
Nasır Nedir?
Nasır (Hiperkeratoz); basınç veya sürtünmeye tepki olarak zamanla gelişen kalın ve sertleşmiş bir cilt alanıdır. Yüksek basınç ve temas alanlarında meydana geldiği için, el ve ayaklarda görülürler. Ayak parmak ucu veya topuk çevresi gibi daha geniş alanlarda gelişebilir. Genellikle sarı bir görünüme sahiptir ve mumsu veya pürüzlü görünebilir. Nasır uzun vadede ciddi bir sağlık riski oluşturmasa da rahatsızlığa, tahrişe neden olabilir ve kötü bir görüntü sergiler.
Cildin kalınlığına bağlı olarak hafif rahatsızlıktan dayanılmaz ağrıya kadar değişebilir. Nasır genellikle ayağın alt kısmında, ön ayağın çevresinde, ayrıca topukta ve ayak parmaklarının kenarlarında ve uçlarında görülür.
Nasır, ciltte sürtünme veya basınç sonucu oluşan sert, kalınlaşmış cilt bölgeleridir. Nasırlar, altlarındaki cildi korumaya yardımcı olmak için doğal olarak gelişir.
Nasır, cildin belirli bir kalınlığa kadar birikmesine neden olan ve çok rahatsız edici olabilen sürekli baskıya veya sürtünmeye maruz kalmadıkça, genellikle ağrılı değildir. Ayrıca, bir bölgede nasır çok kalın olduğunda, ayakkabıların uymadığını görebilirsiniz.
Nasır Çeşitleri Nelerdir?
Nasırlar boyutları ve özellikleri bakımından 3 ana isimde incelenir. Podolog veya Dermatolog nasır tedavisi uygulamadan önce nasırın türünü ve ne aşamada olduğunu belirler ve nasır tedavisini buna yönelik planlar.
Yumuşak Nasır: Genellikle ayak parmakları arasında görülür. Yumuşak nasırın boyutları 1-4 cm arasındadır ve kızarık bir yapıdadır. Dar ve yüksek topuklu ayakkabılar neden olur. Ayrıca doğuştan gelen şekil bozuklukları da neden olabilmektedir.
Sert Nasır: Sıklıkla ayağın kemikli kısımlarında görülür. Doğuştan olabileceği gibi, ayağın yere yanlış basılmasından da kaynaklanabilmektedir.
Tohum Nasırı: Topukların yan ve arka kısımlarında görülen tohum nasırları, ölü deriden oluşur. Fazla basınç uygulandığında, ağrı yapabilmektedir. İlk etapta sert derinin temizlenmesi ve yumuşatılması ağrıyı azaltabilir. Ancak kesin bir nasır tedavisi için, farklı yöntemler denenmelidir.
Nasır Belirtileri Nelerdir?
Nasır belirtileri arasında en çok görülenler şunlardır;
- Ayak tabanında cildin bir bölümünün sertleşmesi
- Ayak tabanında cildin bir bölümünün renk değiştirmesi
- Kuru veya pürüzlü bir cilt oluşumu
- Deri altında ağrı veya aşırı hassasiyet
- Ciltte iltihap oluşması
Nasır Nasıl Tedavi Edilir?
“Nasır tedavisi nasıl yapılır” konusunda Podolog ve Dermatologlar, birkaç farklı tedavi yöntemi üzerinde dururlar.
Ayak hastalıkları uzmanı, kalınlaşmış deriyi debride ederek nasırınızı kolayca çıkarabilir. Ancak nasırın nedeni ortadan kalkmadığı sürece, 4-8 haftada tekrarlayacaktır.
Podolog, Debridman’ın yanı sıra aşağıdaki nasır tedavilerden birkaçını uygulayabilir veya önerebilir:
- Cildin beslenmesi ve nemlenmesi için Dermal Ayak Balsamı; Nemlendiriciye benzer. Ancak etkinliği önemli ölçüde artıran ekstra bir bileşen olan üreyi kullanır.
- Nasırlı bölgelere bir Pomza Taşı kullanmak; Nasırı önlemeye yönelik en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak kullanırken cildi tahriş etmemeye özen göstermelisiniz.
- Ayaklarınızı yaklaşık 15 dakika ılık ve sabunlu suda bekletmek, cildi yumuşatarak nasırların giderilmesine yardımcı olabilir. Islattıktan sonra kalınlaşan cilt katmanlarını daha kolay çıkarmak için, pürüzlü cildi bir Pomza Taşıyla törpüleyin.
- Ayaklarınızda nasır bandı kullanarak, nasırın üst kısmını ortadan kaldırabilirsiniz. Tabii devamında local anestezi ile birlikte cerrahi müdahale yapılıp, Nidüs adı verilen nasır kökleri alınmalıdır.
- Evde nasır tedavisi yapılırken, nasırın iltihaplı olmadığından emin olunmalıdır. Eğer iltihap varsa, antibiyotik tedavisi gerekecektir ve doğal olarak hastaneye gidilmesi gerekecektir. Eğer iltihap yoksa; nasır kremi, nasıl bandı, nasır ilacı veya nasır kalemi kullanılabilir. Karbonat, aspirin, sirke ve limon kullanarak, evde nasır tedavisi yapılabilmektedir.
- Diyabet, Periferik Nöropati ve Periferik Arter hastalığı olan kişiler nasır oluşumuna karşı çok dikkatli olmalı ve bu rahatsızlık görüldüğünde, kendilerine uygun nasır tedavisi yönteminin seçilmesi için Dermatolog ya da Podolog ile vakit kaybetmeden görüşmelidirler.
Bu yöntemler ile, “Ayaktaki Nasır Nasıl Yok Edilir?” sorusuna da cevap vermiş olduk.
+90 541 530 34 07
Nasır Neden Olur?
“Nasırlar neden oluşur” sorusunun birden fazla cevabı vardır. En çok bilinen nasır sebepleri şunlardır;
- Uygun olmayan ayakkabı seçimi; Özellikle yüksek topuklu ayakkabılar nedeniyle kadınların erkeklere göre nasır rahatsızlığı yaşama ihtimali 4 kat fazladır).
- Uygun olmayan çorap seçimi; Ayağa fazla basınç uygulayan ve sıkan çoraplar.
- Ayak Deformiteleri; Tırnakların çok kısa kesilmesi, yanlış pedikür uygulaması ve tırnak batması gibi sorunlar (Deformite; kemiklerde meydana gelen değişmelere denilmektedir).
- Yanlış yürüme hareketleri; Parmak uçlarında yürüme, yana basma, topuk üstünde yürüme gibi basıncın tek bir noktada toplandığı durumlar.
- Çorapsız ayakkabı giymek; Çorapsız ayakkabı, sandalet ya da terlik giymek.
- Aşırı kilolu olmak
- Uzun saatler ayakta durmak
- Sürekli gitar ya da saz gibi enstrüman çalmak, sürekli kalemle yazı yazmak, elde nasır oluşumuna neden olabilir.
- Ayaklarınıza baskı yapan fiziksel hobiler, spor aktiviteleri
- Çıplak ayakla yürümek
- Ayakkabı içindeyken ayağınızın altında kayan ve toplanan çorap ve/veya ayakkabı astarlarına sahip olmak
Nasır Tedavisi İçin Ne Zaman Doktora Gidilir?
Nasır şikâyetiniz varsa, aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünmelisiniz.
- Şeker hastalığı olan kişilerde duygu eksikliği veya Periferik Nöropati Bu da uygun ağrı duyumlarını tespit etmeyi zorlaştırır. Diyabetli kişilerin bacaklarında ve ayaklarında kan dolaşımı zayıf olabilir ve bu da iyileşmeyi zorlaştırır.
- Enfeksiyon riskinizi artıran, altta yatan başka hastalıklarınız veya kırılgan ve hassas bir cildiniz varsa.
- Evde uyguladığınız nasır tedavileri işe yaramazsa
- Nasırların tekrar oluşmasının nedeni olarak anormal kemik yapınız olduğunu düşünüyorsanız.
- Nasırlarınız ağrılıysa ve ağrı kötüleşir veya nasırın enfekte olduğunu düşünürseniz. Enfeksiyon belirtileri arasında kızarıklık, ağrı, şişme veya nasırdan akıntı/irin bulunur.
- Ayaklarınızda ağrı fazlaysa veya yürürken rahatsızlık duyuyorsanız ve buna neyin sebep olduğunu bilmiyorsanız.
+90 541 530 34 07
Nasır Oluşmaması İçin Ne Yapmalı?
Nasırın tedavi edilmesi kadar, nasır oluşumunu önlemek de çok önemlidir. Aşağıdakilere dikkat ettiğiniz sürece, nasır oluşumunu minimum seviye tutabilirsiniz.
- Ayağınıza tam oturan uygun ayakkabılar giyin. Daha geniş, yuvarlak burunlu, rahat ayakkabılar giyerseniz, ayak parmakları arasında yeterli boşluk olacak ve böylece nasır oluşumu önlenecektir.
- Yüksek basınç alanlarını ve kemik çıkıntılarını minimum seviyeye indirmek ve optimum ayak işlevini teşvik etmek için özel olarak tasarlanmış tabanlık kullanın.
- Daha kalın çoraplar giymek, koşarken daha fazla koruma sağlayarak nasır ve nasırlara neden olabilecek sürtünmeyi azaltır. Çorapsız ayakkabı giymek sürtünmeye neden olacağından, nasır oluşumunu hızlandıracaktır.
- Ayaklarınızı ayak kremi ile nemlendirmek, nasırları önleyebilir. Üre içeren bir ayak kremi, cildin daha derin katmanlarına nüfuz ettiği için en iyisidir. Ayak kremini parmak aralarına uygulamayın. Çünkü nem, yumuşak nasırlara ve atlet ayağına (ayak mantarı) neden olabilir.
- Doğru ayak fonksiyonunu teşvik etmek için hareketliliği, esnekliği ve gücü geliştirmeye yönelik bir egzersiz programı uygulayın.
- Ayaklarınızı her gün yıkayın ve kurulayın.
Nasır Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Nasır Jiletle Kesilir Mi?
Halk arasında jiletle nasırın kesilmesi sıklıkla görülmektedir. Bu yöntemle kimi zaman nasırlar yok edilirken, kimi zaman daha büyük sorunlara yol açmaktadır. Jilet ile kesilen nasır açık yara haline geldiğinden, mikrop kapma ihtimali artmakta ve tedavisi daha zor bir hale gelmektedir.
Nasırın kesilmesi veya tıraş edilmesinin iki ana riski vardır. Birincisi, deriyi çok derinden keserek ayak dokusunu yaralamanızdır. İkincisi, enfeksiyonu başlatıp ya da sürdürebilmenizdir. Bu nedenle nasır kesmek, özellikle şeker hastaları için tehlikelidir.
Ayrıca bir nasırın kesilmesinin tekrar oluşmasını engellemek için hiçbir şey yapmayacağı gerçeği de var. Nasır vücudun bağışıklık sisteminin bir işlevidir ve bunların oluşmasını engellemenin tek yolu, cildi tahriş eden her şeyi durdurmaktır.
Evet, sertleşmiş cildi tıraş edebilir, kesebilir ya da ponza taşı ile törpüleyebilirsiniz. Ancak rahatsız edici stilettoları ya da yüksek topukluları giymeye devam ederseniz, cildinizi korumak için nasır yeniden oluşacaktır.
Nasırı Ne Kurutur?
Nasırın kurutulmasından kasıt yok edilmesidir. Biraz önce verdiğimiz tedavi yöntemlerine ek olarak nasırın kurutulması için;
Bir leğenin içerisine ılık su koyun ve içerisine 2 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Karbonat eriyene kadar karıştırın. Daha sonra ayaklarınızı 15-20 dakika bu suyun içerisinde bekletin. Daha sonra Ponza taşı ile nasırınızı hafifçe ovalayın. Eğer nasırınız çok ilerlememişse, bu şekilde yok olacaktır.
En İyi Nasır Bandı Hangisidir?
Evde nasır tedavisinin en bilinen yöntemi, nasır bandı kullanmaktır. Ayakkabının yanlış seçilmesi, çorabın çok ince olması veya ayağın havasız kalması, nasır oluşumuna neden olur. İlerlememiş, akıntı yapmayan nasırları, nasır bandı kullanarak tedavi edebilirsiniz.
Eczanelerden ya da online alışveriş sitelerden temin edebileceğiniz ve en çok kullanılan nasır bantları şunlardır;
- Octocare nasır bandı,
- Gehvol nasır bandı,
- Tuba nasır bandı,
- Urgo nasır bandı,
- Aquamed nasır bandı,
- Medicist nasır bandı,
- Scholl nasır bandı
Nasır İçin Hangi Krem Kullanılır?
Nasırlı bölgeye günlük nemlendirici losyon veya krem uygulayın. Salisilik Asit, Amonyum Laktat veya Üre içeren nemlendirici bir losyon veya krem kullanın. Bu bileşenler, sert nasırları kademeli olarak yumuşatmaya ve dolayısıyla tedavi etmeye yardımcı olacaktır.
Nasıra Kantaron Yağı İyi Gelir Mi?
İltihapsız nasırlara ve topuk çatlaklarına sarı kantaron yağı iyi gelmektedir. Ayak derinize iyice yedirirseniz, nasırın yavaş yavaş yok olmaya başladığını görebilirsiniz.
Vazelin Nasıra İyi Gelir Mi?
Nasırın evde tedavisinde vazelin de sıklıkla kullanılan kremlerdendir. Nasırın, vücudun kendini korumaya yönelik bir tepkisi olduğunu ve o bölgedeki cildi sertleştirdiğini söylemiştik. Dolayısıyla nasırı yumuşatmak, ortadan kaldırmaya yönelik yapılacak ilk ve en önemli hamledir.
Nasır Kanser Yapar Mı?
Nasırın kanser yapıp yapmadığı konusunda bilimsel bir veri yok. Dolayısıyla “nasır kanser yapar” ibaresi gerçeği yansıtmamaktadır.
Ancak; Londra Queen Mary Üniversitesi‘nden akademisyenler, Tylosis (Özafagus kanseri) adı verilen kanser türünün, ayak tabanlarında ve ellerin avuç içlerinde kalınlaşmaya neden olduğunu ortaya çıkardı.
Bununla birlikte, tüm el ve ayak nasırlarının kanser belirtileri olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Cilt kanseri ya da deri kanseri ile benzese de, nasırın bu kanser türleri ile ilgisi yoktur.
Nasırların çoğuna neyin neden olduğu ve sert cildi nasıl güvenli bir şekilde pürüzsüzleştirebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi almak ve tetkik yaptırmak için, bir özel sağlık kuruluşundan ya da hastaneden randevu alarak muayene olabilirsiniz.
Nasır Kendi Kendine Geçer Mi?
Oldukça nadir durumlarda nasır kendiliğinden geçer. Ancak çoğu durumda müdahale gerekir. Henüz yeni başlayan nasır oluşumları, evde hazırlayacağınız karışımlarla kolayca yok edilebilir.
Nasır Ölü Deri Midir?
Sürtünme cildin kalınlaşmasına neden olduğunda bir kallus oluşur, böylece daha fazla hasardan korunur. Yoğun kalınlaşmış alan, basınç noktasının üzerine yığılmış ölü deriden oluşur.