Ayakta Çıkan Nasır Nasıl Tedavi Edilir?
Nasırın öncelikli tedavisi doğru tanı ile başlar. Ayak nasırı genel olarak siğilden farklı bir durumdur ve bu tanının kesinleştirilmesi gerekir. Teşhis konduktan sonra ayak nasırına neden olan basınç maruziyeti kesilmelidir. Nasır tedavisi için doğru tanı be ayak bakımı bu nedenle önemlidir. Geniş ayaklı kişiler dar burunlu ayakkabı seçmemelidir. Yine, başparmaktan 2-3 parmak uzun olan hastalar bu parmaklardan yarım numara büyük ayakkabı almalıdır.
Nasır tedavisi için hasarlı bölgelerde basınç maruziyetini azaltmak için silikon veya kauçuk pedler, ateller ve tabanlıklar önerilir. Tedavi boyunca hem uygulamaların kesintisiz olması hem de nasıra sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılması ile hızlı bir iyileşme gözlenebilir.
Nasır tedavisi için öncelik nasırlı dokunun küretajıdır. Bu işlem doktorunuz tarafından neşter adı verilen keskin aletlerle veya tıbbi ayak bakım cihazlarında dokuya zarar vermeden dokuyu kazıyan kesiciler yardımıyla yapılır. Kliniklerde tıbbi ayak bakım cihazları kullanılarak nasır tedavisi sonrası gerekli koruyucu önlemleri sunulmaktadır. Nasır tedavisi sonrası hassaslaşan deriye krem sürülür ki yumuşama hızlansın. Çünkü o bölgede doku yenilenmesi devam ederken, kalın doku olarak kendini iyileştirmeye alışmış olan derinin nemli ve yumuşak tutulması, yeni üretilen dokunun kalitesini olumlu etkiler. Tekrar kalın ve kallus doku üretilmesini engeller. Özellikle banyo sonrası bakım ve zaman zaman ılık suda bekletildikten sonra uygulanan nemlendirici ve onarıcı kremler şikayetlerin tekrarlama riskini azaltacaktır.
Nasır tedavilerinde kallus bandı ve asitle temizleme işlemleri risklidir. Yoğun asit içeren bu bantlardaki asit, sert ve kemikli dokudan zor emilir ve bu asit çevredeki normal cildi yakacağı için her iki nasır da olduğu gibi kalır ve asit yanıkları nedeniyle normal ciltte yaralar ve bazen enfeksiyonlar gelişir. Dikkatli kullanılmadıkları takdirde bu riskli uygulamalara dikkat edilmelidir.
Zaman zaman hastaların kallus tedavilerinde iyileşmediğini iddia ettikleri nasırlara cerrahi tedaviler uygulanabilmektedir. Maruziyetin giderilmesine bakılmaksızın yapılan bu ameliyatlar, ayak tabanı gibi iyileşmesi zor bölgelerde hastalara zorluk çıkarabilir ve sıklıkla tekrarlayabilir. Bu nedenle tedavi sürecinin devamı da önem taşır.