Ayak Nasırı ve Genel Belirtileri

ayak nasırı

Ayak nasırı, bölgesel ve deri üzerinde meydana gelen cilt kalınlaşmaları olarak tanımlanmaktadır. Bir cilt bölgesinde olması gerekenden daha fazla ölü deri biriktiğinde bu problem ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu aslında çok fazla baskı ve travmaya maruz kalan cildin kendini koruması anlamına gelmektedir. Gün içinde sürekli baskı altında olduğundan, baskının deri altı ve kemik dokularına zarar vermesini ve o bölgede istenmeyen yaraların açılmasını önlemek için cilt o bölgede kalınlaşır. Bu da olası baskı durumda kemiğin ve derinin daha fazla zarar görmesini engeller. 

Ayak veya ayak tabanında doğuştan (pes planus, pes kavus vb.) veya sonradan oluşan deformasyonlar, duruş ve basma bozuklukları, ortopedik ve nörolojik rahatsızlıklar, bazı cilt hastalıkları da ayak nasırı oluşumuna neden olabilir. 

Nasır oluşumunun evreleri, ilgili bölgenin maruz kaldığı basıncın yeri, şiddeti ve süresine göre gelişir. 

Ayak nasırı oluşumunda başlangıç ​​evresinde hafif bir kızarıklık ve ağrı ilk uyarılardır. Bu evrede basınç ortadan kalkınca cilt kısa sürede normale döner ancak basınç devam ettiği sürece o bölgede ölü deri oranında artış ve deri kalınlaşması görülmeye başlar. Kalınlaşan deri dokusu giderek artma eğilimindedir. Bu artış zamanla deri yüzeyinden hem yukarı hem de içeriye doğru ilerler. Deri yüzeyinden içeriye doğru ilerlediğinde nasır ağrı vermeye başlar ve bu ilerleme devam ettiğinde ağrı sadece ayakkabı giyilirken değil, istirahat halinde bile ağrı vermeye başlar ve kişinin yaşam kalitesini bozar. Bu evrede basınç devam ederse sadece deride değil kişinin kemik yapısında da değişikliklerin başladığı görülür. Kemik dokusuna kadar uzanan şiddetli bir basınç varlığında kemik yapısında ve parmak yapışıklıklarında da kalıcı ayak nasırı hasarları görülür. Bu durumla özellikle ayak parmaklarında karşılaşılır. Baş parmaktan 2-3 parmak uzun olan hastalarda, uygun ayakkabı tercih edilmezse ve ayak numarası bu parmaklara göre tercih edilmezse, parmaklar ayakkabı içinde bükülür ve eklem üzerine baskıya maruz kalır. Uzun süreli maruziyette ayrıca ayak parmaklarında fleksiyon meydana gelir. Bu hastalarda sadece nasır tedavisinden beklenen sonuç alınamaz. Bu durumda parmaklar atellerle desteklenerek eklem yapısı düzeltilmeye çalışılır. 

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir